soorten voortent en materialen

  • Home
  • informatiepagina's
  • soorten voortent en materialen

Caravanvoortenten

Caravanvoortenten zijn er in vele maten en uitvoeringen. Om een weloverwogen keus te maken is het goed om te weten wat de verschillen zijn in voortenten en welke voortent het best bij uw caravan en uw wensen past. Gebruikt u de voortent intensief, het hele seizoen of slechts enkele weken per jaar? Moet de voortent tegen sneeuwval kunnen?

Het doel van een voortent blijft altijd hetzelfde; de leefruimte van de caravan vergroten. In de uitvoering van caravanvoortenten zijn er grote verschillen qua vorm, kleur, pasvorm, materiaal en kwaliteit. In de onderstaande tekst lichten wij een aantal verschillen toe.

Bevestiging aan de caravan

Voortenten zijn meestal, middels een pees, gemonteerd aan de rail van de caravan,dit noemen wij dan ook een 'normale voortent' of 'volledige voortent'.  Er zijn ook voortenten die gedeeltelijk aan de caravan worden bevestigd, de zogeheten 'deelvoortenten' of 'deeltenten'.

Volledige/normale voortent

Een volledige voortent wordt door de gehele rail van de caravan bevestigd, hierbij is de leefruimte in de voortent maximaal. Doordat caravans over het algemeen verschillend zijn wat vorm betreft, kiezen de meeste tentenfabrikanten er voor om de voortent tot 190cm vanaf de grond direct in de rail van de caravan te monteren en vervolgens de tent langs de caravan naar beneden te spannen. Een extra strook wordt aan de tent bevestigd om toch de bevestiging met de caravan te houden m.b.v. een pees. Dit wordt ook wel een aëroflap of aëropunt genoemd. Bij aërodynamische caravans, zoals; Kip, Beyerland, Knaus en Kabe, zie je deze flap buiten de voortent uit steken om toch de verbinding te kunnen maken met de caravan.
aeroflap
Bij de meeste Hobby, Fendt, Burstner, Adria,Dethleffs, Eriba (hoog model) caravans sluit dit beter aan, doordat de caravan aan de voorzijde niet zo schuin loopt. 
Hobby Caravan
Ook kunt u ervoor kiezen om een voortent op maat te laten maken. De fabrikant houdt dan rekening met dealle maten en vormen van uw caravan. De voortent sluit naadloos aan bij uw caravan.


Deel(voor)tent


Een deeltent gebruikt slechts (een deel van) het rechte deel van de caravanrail om de leefruimte te vergroten. Hiervoor wordt vaak gekozen als er gekampeerd wordt in winterse omstandigheden, waarbij de extra leefuimte minder van belang is. Het doel van de voortent is dan voornamelijk als ruimte om de jassen op te hangen en de schoenen droog weg te kunnen zetten. Het gemak van een deeltent zit hem ook in het 'niet direct buiten te zijn als je de caravan uit komt'.  Met een deeltent is er minder warmteverlies en het beschermt tegen de weersinvloeden. 



Deeltenten zijn in verschillende breedtematen te verkrijgen. Het is handig eerst te meten hoe breed u de deeltent wilt hebben. Denk hierbij ook aan de tussenmaat van de ramen of deur. De zijwanden van een deeltent worden langs de caravan gespannen, vaak met een schuimafdichting en een aandrukstang om de zijwanden goed tegen de caravan aan te laten sluiten. Het is niet handig dat een zijwand over een raam of serviceluik loopt, deze zijn dan niet meer te openen. Ook kan een zijwand, die over het raam gespannen staat, het raam beschadigen. Wanneer u hier toch voor kiest, kunt u beschadigingen voorkomen door wat vershoudfolie over het raam te plakken (voordat u de voortent opzet).
Een deeltent heeft een maximale breedtemaat. Een deeltent kan alleen geplaatst worden aan het rechte deel van de rail van de caravan. De pees van de voortent mag niet doorlopen in de rondingen van de rail. 

Voor sommige caravans is de hoogte van de rail ook erg belangrijk. Een standaard voortent wordt gemaakt op een railhoogte van 235-255 cm. Wijkt de railhoogte van uw caravan af? Dan zal een standaard deelvoortent niet goed passen. Maatwerk is dan de enige oplossing om een goed passende voortent te krijgen.

 

Soorten tentdoek bij voortenten

Voortenten worden in verschillende soorten doek gegeproduceerd. Elk soort doek heeft zijn eigen voor-en nadelen. De keuze voor een bepaald type doek kan ook afhangen van het kampeerdoel (bijv. seizoenskamperen of trekken). De vershillende wensen en toepassingen vragen om tentdoek met kenmerken die zijn afgestemd op het gebruik: ademend, duurzaam, kleurvast, schimmelwerend, waterafstotend, sterk, vlamvertragend en vochtregulerend. Als marktleider in doeksoorten voor de tentmarkt heeft TenCate Outdoor Fabrics verschillende doeken ontwikkeld, vaak in samenwerking met de fabrikant van de tenten

Voor u zetten we aantal soorten tentdoek met de specifieke eigenschapen op een rijtje:

 

TenCate All Season Touring

100% polyester met hoogwaardige microporeuze acrylaatcoating.

TenCate biedt met de gecoate kwaliteiten in 100% polyester een kwalitatief hoogwaardig product. Het materiaal is licht en toch sterk en duurzaam. De microporeuze acrylaatcoating maakt het doek waterdicht, weerbestendig en duurzaam. Het materiaal is goed te reinigen en voldoet aan de strengste eisen qua milieuvriendelijkheid. In een eenlaags gecoate versie is het doek zeer geschikt voor wanden van voortenten en luifels, in de dubbel gecoate versie voor toepassingen in daken van voortenten en wanden.

 

Ten Cate All Season Residential (gebruikt bij alle Fortex Aronde,- Ventana,- en Circummodellen)

Mix van polyester en pva met hoogwaardige microporeuze acrylaatcoating.
Pva maakt het doek extra vochtregulerend.

TenCate All Season Residential™ heeft een unieke mix van polyester en pva (polyvinylalcohol). De polyester zorgt voor sterkte en duurzaamheid. De pva-vezel neemt net als katoen vocht op en vertraagt daardoor condensvorming. Tenten/voortenten gemaakt van TenCate All Season Residential™ hebben daarmee een aangenaam binnenklimaat. De microporeuze acrylaatcoating maakt het doek waterdicht, weerbestending, duurzaam en eenvoudig reinigbaar.
TenCate Residential  tentdoek is met name geschikt voor dak toepassingen.


 

Polyester tentdoek

Polyester tentdoek neemt geen vocht op en is behoorlijk licht in gewicht. Polyester rekt minder dan nylon, waardoor je bij regen niet zo vaak de tent opnieuw moet opspannen. Vooral bij koud weer is het een stuk stugger en daarom minder makkelijk op te vouwen. Polyester is minder sterk dan nylon. Om een zelfde sterkte te ­krijgen, moet polyster tentdoek dikker en dus zwaarder worden uitgevoerd. Door een ­waterdichte coating aan de binnenzijde van het doek ademt de tent niet. 

Bij de technische specificaties van een tent staat bij het doek vaak vermeld hoe dik het is. Er staat bijvoorbeeld ‘40D polyester’. D staat voor Denier. Het getal ervoor geeft de dikte van een stof aan. Een stof van 30D is dus dunner en doorgaans lichter dan een stof van 40D. En hoe dunner het doek, des te minder lang gaat het mee. 

kenmerken: droogt zeer snel, doordat het geen vocht opneemt, blijft licht bij vochtig weer, zeer compact weg te vouwen, beter bestand tegen uv-straling dan polyamide (rekt en krimpt niet),afwasbaar, minder plezierig leefklimaat (condensvorming ’s nachts, extra warm in de zon), indien niet voorzien van brandwerende coating: brandbaar (smeltend polyester veroorzaakt ernstige brandwonden). Bij de zware doeksoorten komt pvc als coating voor.

 

Acryl als tentdoek

Acryl lijkt uiterlijk veel op katoen, maar is een synthetisch product. Het is waterafstotend en kan, mits ongecoat, waterdamp doorlaten. Acryldoek weegt ongeveer 290 g/m2. 

kenmerken: duurzaam, hoge kleurechtheid, laat ongecoat waterdamp door, reinigbaar, hoge prijs, weefsel houdt vuil vast, brandbaar (smeltend acryl veroorzaakt ernstige brandwonden)

 

Polyester-katoen als tentdoek

 

Polyester-katoen is een doeksoort waarin katoen en polyester met elkaar zijn vermengd. Dat geldt dan ook voor de eigenschappen. 

kenmerken: ademende eigenschappen (minder dan katoen, meer dan polyester), uv-bestendig, droogt snel, sterk, onderhoudsvrij, afhankelijk van de verhouding polyester/katoen kan condensvorming optreden.

 

Verschillende frame's


Een voortent moet altijd ondersteund worden met een frame, Dat kan helaas niet anders.Ook in de frames zijn er verschillende mogelijkheden, denk daarbij aan verschillende materialen maar ook aan opblaasbare frames. Een frame onderscheid zich in gewicht, opzetgemak, sterkte. Verschillende materialen,verschillende eigenschappen.We gaan het proberen uit te leggen.
Een frame wat van vroeger uit niet meer dan wat stalen staanders waar het doek mee omhoog gehouden werd, een paar scheerlijnen en klaar. Dit was natuurlijk makkelijk op te zetten maar in het gebruik schoot het wat te kort. Als snel werd er een frame ontwikkeld waarbij zowel de diepte als de breedte van een voortent gespanner werd, altijd nog is staal. Door de jaren heen zijn de voortent steeds groter geworden en het gewicht werd steeds belangrijker. Een frame in aluminium was hiervoor de oplossing. Een lichter materiaal maar minder sterk dan een stalen frame.Veel tenten fabrikanten kozen dan ook om de stangen in diameter groter te maken om toch de sterkte gelijk te krijgen als een stalen frame. Toch bleef een aluiminium frame lichter dan staal en dus zeer gewild bij kampeerders. Ook zijn er nu frames die van glasfiber gemaakt zijn of van carbon.Zijn biede nog lichter dan een aluminium frame maar heeft nog meer flex,je ziet het frame bij wind belasting meer bewegen. Bij glasfiber en carbon frame zijn de hoekverbinden toch nog van kunstof,dit blijft dan ook het zwakste punt in het frame. Het opzetgemak van deze frames zijn eigenlijk allemaal gelijk.
Een voortent met een opblaasbaar frame heeft een groot voordeel wat betreft opzetgemak.Het frame zit eigenlijk al in het doek van de tent verwerkt, Opblazen en klaar zou je zeggen.Het oppompen van het frame kan door middel van 1 ventiel kunnen of verschillende ventielen afzondelijk, met 1 ventiel is het makkelijkst. Wel heeft dit lucht systeem wat nadelen namelijk: het frame zit als in het doek verwerkt,dit maakt de voortent zwaarder en moeilijker door de rail te krijgen, ook het opvouwen van de voortent wordt niet makkelijker. 

Ronde of rechte voortenten

Voortenten zijn al heel lang recht,of wel in een puntdak. De meeste voortenten op campings zijn nog steeds in deze vormgeving. Regenwater wordt naar de voor/zijkanten afgevoerd, je hebt veel leefruimte en overal stahoogte. Perfect zou je zeggen. Toch komt het vaak voor dat een voortent of niet goed wordt opgezet of door de ondergrond niet mooi opgezet kan worden waardoor er water op het dak blijft staan. De waterafloop vooral bij grote voortenten is nog wel eens een probleem bij dit model. Maar er zijn veel hulpmiddelen, zoals extra dakstangen of een frame spanner die u hierbij kunnen helpen. uiteraard is het belangrijk dat u een voortent koopt met de juiste omloopmaat.
Steeds meer zien we ronde voortenten op campings staan. Deze voortenten hebben het dak of de gehele voortent in een ronde vorm. Deze voortenten hebben het voordeel dat op het dak eigenlijk geen water kan blijven staan. Ook is de stormvastheid door de ronde vorm een groot voordeel. 














Een ronde voortent heeft ook een frame. Toch zit er bij de ronde voortenten verschil in hoe dit frame wordt opgezet. Een tent met alleen een rond gebogen dak verschilt wat opbouwen niet veel met een recht model, Alleen dakstangen aan de voorzijde en in de petluifel zijn gebogen. Voortenten die geheel rond zijn, zoals Fortex Voortenten ze maakt, worden opgebouwd met een boogstok. Dit is een ander principe. De ronde vorm aan de voorzijde wordt erin gebracht door een voorgebogen boogstok die in de voortent wordt geritst door middel van tunnels. Dit vereenvoudigt het opbouwen van een voortent, omdat de boogstok (voordat deze in de voortent wordt gezet) al in elkaar gezet kan worden en in z'n geheel onder het doek wordt gezet en ingeritst. Met behulp van de dakstangen wordt de diepte op spanning gebracht. 

Share our website