Veel gestelde vragen

  • Home
  • Veel gestelde vragen

algemeen

Wij maken alle frames zelf. Hierdoor is het mogelijk om delen te vervangen. Bij boogstokken is het wel belangrijk dat we weten om welk deel het precies gaat en welke lengte en ronding deze heeft. 

losse onderdelen van de voortenten zijn na te leveren (maatbanden, stormbanden, spanbanden, afspanelstieken etc).
 
Hoewel het tentdoek geschikt is voor alle seizoenen (TenCate allseason Residential) raden we af om boogtenten tijdens sneeuwval te laten staan. De boogconstructie is niet gemaakt om de vele kilo's sneeuw te kunnen dragen of af te laten glijden.
In ons assortiment hebben we wel onze Wintertent, deze constructie is wel geschikt om tijdens sneeuwval te laten staan.

Onze prijzen zijn inclusief:

-tochtstrook op maat
-wielafdichting
-stormbanden
-stormharingen
-tentharingen (rotspennen of kunststofharingen)

U kunt kiezen uit (geen meerprijs):

-hoofdkleur donkergrijs design of lichtgrijs design
-evt. een accentkleur 

-slikranden vast of afneembaar (klittenband)
-voorwandindeling (1 deur links of rechts óf twee deuren)

jazeker! Een luifel of voortent wordt altijd geleverd in minimaal 2 stevige tentassen die door ons zelf gemaakt zijn. 
minimaal 1 voor het doek en minimaal 1 voor het frame (afhankelijk van wat besteld is).

Onze tenttassen zijn ook los te bestellen.
stormvast is lastig te voorspellen bij voortenten, maar onze voortenten zijn zeker meer wind,- en stormbestendig dan traditioneel gevormde voortenten. Door de ronde vorm heeft de voortent minder weerstand in de wind. 
De weersbestendigheid is afhankelijk van meerdere factoren; soort wind, windkracht, hoe is de voortent verankerd aan de grond, hoeveel vat kan de wind op een voortent hebben (bijvoorbeeld wanneer er een voortentluifel met zijwanden geplaatst wordt zal de wind meer vat er op hebben dan wanneer er alleen een voortent staat of slechts een petluifel.
Bij Fortex leveren wij stndaard een set stormbanden met stormharingen (40cm) voor extra verankelring bij zwaardere weersomstandigheden.

maatvoering/maatwerk

De meeste tentfabrikanten werken met omloopmaten, een omloopmaat 10 geeft een omloop van 875 - 900cm aan. Wanneer een caravan een omloopmaat heeft van 887,5 cm dan zou een voortent met omloop maat 10 goed passen. Wanneer de ondergrond schuin loopt (wat in de praktijk regelmatig het geval is) is het goed mogelijk de tent af te spannen. Wanneer de omloop maat van uw caravan tegen de 900cm aan zit wordt het al snel krap met het afspannen en bij een omloop maat van 875 heb je vaak stof over. Een tentenfabrikant die maatwerk levert kan in de meeste gevallen de tent aanpassen op de exacte omloopmaat zodat de voortent perfect past.

Omdat standaard productievoortenten moeten passen aan verschillende merken en typen caravans, zijn tentenbedrijven vaak genoodzaakt grote aeropunten te gebruiken aan de zijwand van de tent (aan de caravanzijde). Met deze aeropunten is het mogelijk zijwanden van voortenten vooral aan de voorzijde (aërodynamische zijde) wat rechter langs de caravanwand te spannen.
Een voortent die op maat wordt gemaakt ,houdt rekening met de schuine kant aan de voorzijde van de caravan. Het doek van de voortent loopt mooi door in het verlengde van de caravanrail. Wanneer je de zijwand aan de voorzijde van de caravan op maat maakt, oogt het fraaier wanneer aan de achterzijde van de caravan hetzelfde gebeurt, zodat het een symmetrisch aangezicht wordt. Dit wordt verkregen door aan de achterzijde een schuine punt te maken met dezelfde schuinte als aan de voorzijde van de caravan.

 

Een juiste omloopmaat is nog geen garantie dat een voortent superstrak voor de caravan komt te staan. De manier waarop het dak geknipt en genaaid is, is maatgevend voor een mooi strak gespannen dak. Hierin zit ook verschil in een voortent op maat en een standaard productievoortent

Van veel caravans zijn de maten bij ons wel bekend. Bij nieuwe caravans of juist oldtimers kan het nodig zijn dat u de caravan opmeet, dit zullen wij aangeven wanneer dit nodig is. Hoe de omloopmaat van een caravan wordt gemeten kan verschillen per voortentmerk. Hieronder ziet u hoe wij de omloopmaat bepalen. 


bij hefdakcaravans werekn we meestal met een mal (met de vorm van de caravanrail) en werken we niet met een bepaalde omloopmaat. Wanneer u een type hefdakcaravan heeft waarvan wij nog geen mal hebben, dan zal zullen we hiervan nog een mal moeten maken. 

Bij oudere caravans is het hoe dan ook slim om de railhoogte nog even goed na te meten aangezien de vering bijv. in kan zakken en hierdoor de omloopmaat kan veranderen.
Doordat onze voortenten op maat zijn gemaakt luistert het nauw of een voortent ook op een andere caravan past. Niet alleen de omloopmaat is van invloed hierop, maar ook de vorm van de caravan. 
Op Marktplaats zien we vaak advertenties voorbij komen waarbij mensen voortenten van ons aanbieden in een bepaalde maat (bijvoorbeeld maat 13), dit is geen maatvoering die wij hanteren, wij maken een voortent op de cm nauwkeurig, een voortent die gemaakt is voor omloopmaat 975cm zal veel te groot zijn voor een omloopmaat 951cm (beide maat 13 bij sommige merken).

Bij hefdakcaravans zijn de voortenten/luifels specifiek voor dat type hefdakcaravan gemaakt (vb: een voortent voor Eriba Touring Troll past niet op een Kip 37 ook al is de breedte van de voortent wel hetzelfde, de achterwand is dit niet). Let bij hefdakcaravans ook goed op dat de maatvoering van de caravan hetzelfde is, dit kan per bouwjaar verschillen (een Kip 37 van 1995 is bijv. lager dan een Kip 37 uit 2016)
In sommige gevallen is het wel mogelijk een achterwandaanpassing te doen waardoor de voortent op maat gemaakt wordt voor een ander type caravan, wij helpen u graag verder wanneer u hierover vragen hebt..

Wij maken een kuipzeil op maat bij uw Fortex voortent en niet voor andere merken voortenten (bijv. Doréma, Unico, Walker, Reda, Brand, Isabella).


Voor seizoenkampeerders of kampeerders die het comfort in de voortent willen verhogen is een kuip op maat mogelijk bij de Fortex voortent. Dit kuipzeil wordt middels klittenband aan de voortent bevestigd.
Wij gebruiken een zeer sterk 400gr/m2 PVC voor ons kuipzeil. Standaard worden ook de slikranden meegeleverd, deze kunt u plaatsen wanneer u de kuip niet gaat gebruiken.

Bij de deuropening(en) bieden twee kleine ritsen de mogelijkheid om de opstaande rand, vlak te maken en zo een vlakke ingang in de kuip te krijgen.

De kuip wordt voorzien van spanbandjes die er voor zorgen dat de kuip mooi in de voortent gespannen kan worden. Ook passen wij de tochstrook, die op maat voor de caravan wordt gemaakt, aan met een extra klittenband bevestiging.
Wij maken al onze producten op maat en op bestelling. Dit kunnen we voor (bijna) elke caravan.
Een voortent wordt pas gemaakt wanneer deze besteld is (er is geen voorraad waarbij aanpassingen kunnen worden gedaan bijv.), dit betekent dat de voortent/luifel wordt gemaakt op de maat van de caravan en dat er rekening wordt gehouden met de vorm van de caravan. 

 

materialen en eigenschappen

Het garen waarmee het doek genaaid is, is van katoen/polyester. Het kan voorkomen dat tijdens de eerste paar regenbuien druppels water door de daknaden komen. Doordat het garen nat wordt zet het uit. Hierdoor worden de gaatjes van het stiksel opgevuld. Het garen dient dan een aantal keer geheel nat te worden en te drogen voordat deze lekkage stopt.  Dit is ook gebruikelijk bij andere merken voortenten/luifels.

 

onderhoud

Heeft u schade aan uw voortent of luifel? Bij ons kan dat in veel gevallen professioneel gerepareerd worden. Het maakt niet uit welk merk voortent u heeft. 
Wij kunnen bijvoorbeeld:
  • Ritsen vernieuwen
  • Uitgescheurde ringen verstevigen
  • Ramen vernieuwen
  • Scheuren repareren
  • Pees vernieuwen
  • Dak vernieuwen
  • Slikrand repareren of vernieuwen
  • Afspanpunten repareren
  • Horgaas vernieuwen
  • Naden overnaaien
Kom gerust bij ons langs of neem telefonisch contact met ons op voor meer informatie over reparatiewerkzaamheden. U kunt ook, uiteraard vrijblijvend, een prijsofferte opvragen.